2013. január 22., kedd

Szépségápolás régen

Már régebben is nagy szerepet fordítottak a nők a szépségápolásra. Szerintem érdemes elolvasni, nekem legalább is felkeltette az érdeklődésem.:)
165083_106540946188283_38321125_n_large

Testápolás
Az egyiptomiaknak már régen is fontos volt a szépség. Mindenféle zsírokkal és olajokkal kenték magukat. A görögök és a rómaiak főként citromot, bazsalikomot, rózsát és citrusolajat használtak a kenőcseikhez. 
Már régebben is szőrtelenítették magukat a nők, sőt a férfiak is. Csipesszel, borotvával vagy felmelegített ragadós anyaggal (nem gyantával) távolították el a szőrt.
Nagyon szerettek az alábbi népek fürdőzni, bár egy időre kiment a divatból a fürdés és tisztálkodás, majd a 17. században visszatért.

Arcápolás
Különféle arcpakolást használtak (pl.: földieper és szamártej keveréke, arctej bab- vagy kukoricalisztből).

Hajápolás
A hajfestést hennával, indigólevéllel és dióhéjjal végezték. Hajukat timsó és fahamu vizes oldatával szőkítették hajukat. Itáliaiak viszont másképp szőkítették hajukat: a kalap tetejét kilyuggatták, vizes hajukra rárakták, kihúzkodták a tincseket és kiültek a napra.
A hajmosást Velencében szappangyökérrel, bor és aromás anyagok főzetével oldották meg, amitől szép fényes lett a haj.

Smink
Sminkben is elől jártak az egyiptomiak: pirosították az ajkukat, körmeiket, feketítették a szempillájukat és a szemhéjukat amit faszénnel vagy fenyőkorommal csináltak.
A rómaiak viasszal simították ki a ráncaikat.
A szemöldökszedést is már használták.
A reneszánszban meg is volt határozva, hogy 3 fekete (szempilla, szemhéj, szemöldök), 3 fehér (fog, bőr, kéz) és 3 piros (ajak, arc, köröm).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése